Портал в режимі тестування та наповнення
Як діяти, коли заблукали — поради від поліцейських та лісівників
Опубліковано 07 липня 2021 року о 08:00

На Рівненщині у розпалі сезон чорниць. Мешканці області масово вирушають до лісових масивів. Утім, лише за добу до поліції надійшло три повідомлення,  що під час збору ягід загубилися люди. Поліцейські та лісівники радять громадянам подбати про власну безпеку і дотримуватися рекомендацій, коли заблукали. 

«Перед походом обов’язково повідомте рідним, куди саме направляєтеся та біля якого населеного пункту можете бути, — зазначає заступник начальника управління превентивної діяльності Андрій Шевчук. —  Якщо на місцевості не орієнтуєтесь, то ніколи не йдіть до лісу наодинці». 

Як додає Андрій Шевчук, необхідно брати із собою мобільний телефон і попіклуватися про те, щоб він був заряджений. Ідеальний варіант — мати у мобільному пристрої  GPS-навігатор або карти-додатки, які не потребують використання Інтернету.  

Утім, коли дорога додому стала невідомою, і поліцейські, і лісівники радять у жодному випадку не панікувати і намагатися пригадати бодай якісь об’єкти, що траплялися під час пересування лісом. 

«Це можуть бути і повалене чи зламане дерево, річка чи струмок і саме за цим намагатися віднайти дорогу, — зауважує лісничий Суського лісництва ДП Клеванський лісгосп Роман Шевчук. — А якщо вже зрозуміли, що заблукали, то спробуйте відшукати на лісових просіках квартальний стовпчик, де зображені номери кварталів, і залишайтися біля нього, поки вас не знайдуть». 

Утім, якщо остаточно зрозуміли, що заблукали — негайно телефонуйте на спецлінії 102 або 101. Чим швидше надійде повідомлення, тим оперативніше можна буде розпочати пошуки. Крім того, це дозволить зменшити район розшукових заходів. 

Також Роман Шевчук наголошує і на небезпеці, яку приховують лісові масиви. Це стосується болотистої місцевості, на яку може потрапити будь-хто. Такі місця треба обходити та уникати взагалі. Як правило, біля дерев завжди твердо, тому порада від лісівників — триматися стовбурів і не ступати на трав’янисте покриття, яке може бути підступним. 
 
Заразом поліцейські наголошують і дорослим — якщо йдете до лісу з дітьми, не випускайте їх із поля зору та також навчайте  орієнтуватися на місцевості. 

Відділ комунікації поліції Рівненської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux