Портал в режимі тестування та наповнення
До уваги громадян: куди звертатись, якщо ваші близькі зникли безвісти або потрапили у полон
Опубліковано 05 грудня 2023 року о 19:08

Якщо вам відомі факти безвісного зникнення громадян, їх викрадення або перебування/взяття у полон, варто діяти за наступною схемою:

1. Необхідно звернутися у найближчий підрозділ поліції із відповідною заявою та вказати про всі відомі обставини.

2. Після написання заяви слідчий протягом 24 годин вносить відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України (з додатковою відміткою «зникнення безвісти»)

3. У подальшому слідчий у близьких родичів (батьки, діти, брати/сестри) відбирає біологічні зразки у ротовій порожнині у двох екземплярах.

4. За умови відсутності родичів, у яких можливо відібрати біологічні зразки, необхідно надати особисті речі зниклої особи: зубна щітка, шапка, білизна та інші речі.

5. Слідчий призначає експертизу: відібрані біологічні зразки скеровує до Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, а за вилученими предметами — до Волинського НДЕКЦ.

Увага: така експертизи виконується орієнтовно протягом одного місяця.

6. Результати експертиз поміщаються до Центрального обліку генетичних ознак людини.

Про результати експертиз можна дізнатися у слідчого, який здійснює досудове розслідування або у відповідальних осіб, закріплених за цим напрямом роботи у Рівненській області — завідувача сектору біологічних досліджень та обліку Рівненського НДЕКЦ Кузьміної Ольги (0961000750), або у заступника начальника відділу слідчого управління ГУНП в Рівненській області Старовецької Ірини (0976149859).

7. Досудове розслідування здійснюється слідчим, де стався злочин. Відтак після проведення необхідних слідчих дій на Рівненщині, кримінальне провадження скеровується в область, де зникла особа.


З метою отримання інформації у будь-якому регіоні слід звернутись до визначеної відповідальної особи від Національної поліції України, а саме:


Крім того, можна звернутись на телефон «Гарячої лінії» Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, де звернення приймаються з понеділка по суботу з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. за номером телефону 0800103333.


Включення особи до Реєстру є єдиним підтвердженням того, що особа вважається зниклою безвісти за особливих обставин, при цьому наявність даних про людину в Реєстрі не підтверджує загибель чи перебування її в полоні.


Для отримання витягу з Єдиного реєстру зниклих безвісти за особливих обставин необхідно скласти запит або заяву, власноруч написану або надруковану, яку в подальшому направити до Департаменту інформатизації МВС України, що знаходиться за адресою: вул. Богомольця, 10, м. Київ, 01124, або на електронну адресу [email protected].

У запиті або заяві обов’язково мають бути зазначені наступні відомості:

- установчі дані особи, зниклої безвісти за особливих обставин, а саме прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження;

- прізвище, ім’я, по батькові ініціатора звернення, ступінь споріднення заявника стосовно особи, зниклої безвісти за особливих обставин, місце проживання, а також адресу електронної пошти (за умови бажання отримання витягу в електронному вигляді).

Крім того, у запиті або заяві необхідно вказати у який спосіб особа, яка звертається із запитом або заявою, бажає отримати витяг (на електронну пошту в електронному вигляді чи у паперовому на вказану поштову адресу).

До запиту або заяви необхідно обов’язково додати копію паспорту заявника та копії документів, що підтверджують ступінь споріднення з особою, стосовно якої робиться запит.


У разі виникнення будь-яких проблемних питань, які можуть виникати під час проведення розслідування у кримінальних провадженнях, які були розпочаті підрозділами поліції у Рівненській області, за фактами зникнення або потрапляння до полону осіб за особливих обставин, слід звернутись до відповідальної особи – заступника начальника відділу слідчого управління Головного управління Національної поліції України в Рівненській області Старовецької Ірини за номером телефону 0976149859.


Увага, діють шахраї!! 

При надходженні дзвінків від невідомих осіб з вимогою надання грошової винагороди за інформацію про місцезнаходження зниклої особи, вирішення питання щодо звільнення з полону такої особи або з інших схожих питань, слід їх ігнорувати та виключити можливість переводу будь-кому грошових коштів, що є злочинними (шахрайським) схемами, які можуть бути застосовані окремими особами. Про надходження таких дзвінків або повідомлень у будь-якому додатку, необхідно одразу повідомляти слідчого у кримінальному провадженні, або звертатись із відповідною заявою до найближчого відділу (відділення) поліції.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux