Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські взяли участь у круглому столі щодо гендерно зумовленого насильства
Опубліковано 11 листопада 2019 року о 14:49

У Рівненському регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за круглим столом зібралися представники УЗПЛ НПУ, Уповноваженого ВРУ з прав людини, Головного територіального управління юстиції, департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА, Центру соціально-психологічної допомоги, служби у справах дітей, соціальних служб, Рівненського центру підтримки громадських ініціатив «Чайка», ювенальної превенції Рівненського відділу поліції, мобільної групи реагування на факти вчинення домашнього насильства ГУНП та адвокати.

Мета заходу — об’єднати зусилля проти ґендерно зумовленого насильства.

На жаль, ґендерно зумовлене насильство в Україні дуже поширене. Від нього страждають як жінки, так і чоловіки, але здебільшого все-таки жінки. Спікер заходу Аліна Сарнацька, експертка з питань протидії ґендерно зумовленому насильству у Києві, розповіла, зокрема, про роботу громадських радниць в інших містах України, їх досягнення у сфері протидії насильству, які активно працюють у цьому напрямі.

Як повідомила присутнім Інна Березовська, з початку 2019 року працівники поліції на Рівненщині склали 2928 протоколів за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування (ст. 1732 КУпАП). Десятьом правопорушникам винесено попередження, на 1019 – накладено штраф на загальну суму 238867 грн, втім сплачено лише 20705 грн. До 46 насильників застосовано адміністративний арешт, а до 86 – громадські роботи. Разом з тим, з початку року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 48 фактів вчинення домашнього насильства, з яких 14 кримінальних проваджень закінчено скеруванням обвинувальних актів до суду, в тому числі 4 – з угодою про примирення, а решта – закриті на підставі пункту другого частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу, тобто встановлена відсутність в діяннях складу кримінального правопорушення.

Представники відомств та організацій обговорили пріоритетні питання, з якими найчастіше стикаються у своїй діяльності з надання допомоги скривдженим від ґендерно зумовленого насильства, шляхи їх вирішення. На основі зібраної інформації присутні за круглим столом розроблили спільний план дій з метою оптимізації та об’єднання зусиль, створили дорожню карту з чітким алгоритмом дій для жінок у ситуації насильства та запропонували програму протидії насильству.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux