Портал в режимі тестування та наповнення
У Рівному запрацювала кімната, дружня до опитування дитини
Опубліковано 08 серпня 2023 року о 15:45

В області це перше приміщення такого формату, спеціально обладнане для роботи фахівців із дітьми, які скоїли правопорушення або стали свідками чи жертвами злочину. Іще дві «зелені кімнати» облаштовані у приміщення відділень поліції у м Острог та м Сарни.


Сьогодні, восьмого серпня, у приміщенні КЗ «Денний центр соціально-психологічної допомоги» голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, заступниця начальника ГУНП в Рівненській області Інна Власова, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Рівненській області Олександр Корнійчук, керівниця відділу ювенальної превенції Ірина Чорна оглянули та проінспектували приміщення, облаштоване для роботи із дітьми за принципом «зеленої кімнати».


Очільниця слідчого управління поліції області Інна Власова відзначила, що кімната дає можливість працювати тут із дітками різного віку. «Дитина, спілкуючись із психологом, зможе максимально розкритися і надати інформацію про ті події, які з нею відбулися, — підкреслила Інна Власова. — Бо ці умови, зовсім не такі, як у кабінеті слідчого».

Як зазначила Олена Бобровська, директорка  КЗ «Денний центр соціально-психологічної допомоги», кімната, дружня до опитування дитини — це два суміжні кабінети. Один із них звукоізольований із встановленими двома камерами відео спостереження: тут із дитиною працює психолог. В іншому кабінеті — комп’ютер та монітор, на який виведене відео спілкування зі звуком. У ньому працює слідчий, прокурор чи суддя. Якщо дитина не бажає розкриватися у присутності батьків, вони зможуть спостерігати за нею в цій кімнаті — відтак, права дитини не порушуватимуться. 



Предметно те, що учасники слідчої дії між собою можуть спілкуватися та корегувати питання, адже саме психолог може перефразувати для дитини речення так, щоб вона його зрозуміла.

Технічне обладнання також дає можливість приближувати, аби роздивитися певні жести дитини, що потрібно для справи.

Розмова дитини зі спеціалістом у повному обсязі записується, а запис у подальшому може використовуватись у суді для уникнення повторного допиту,щоб не травмувати дитячу психіку.

До того ж, для роботи із дітьми тут будуть використовуватись анатомічні ляльки, зроблені руками швей із Маріуполя. На них діти зможуть показувати ушкодження чи дії, які вчиняв відносно неї кривдник.

Також Інна Власова підкреслила, що у справах, де потерпілими є неповнолітні чи малолітні, важливо не лише задокументувати злочин з метою, аби кривдник поніс покарання, але і пропрацювати з дитиною ці травми, щоб вона могла повноцінно рости і розвиватись у майбутньому.

Разом із органами влади та меценатами у подальших планах створити такі кімнати в кожному районі, аби захистити дитину та оперативно надати їй допомогу.

Відділ комунікації поліції Рівненської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux